Tuesday, August 19, 2014

Selca vs Selfie

Assalamualaikum 
dan Salam Sejahtera :)


Apa itu Selca? Apa itu Selfie?
Mungkin ramai sudah dengar dan menggunakan perkataan selfie setiap kali memuat naik gambar ke instagram, facebook atau twitter tetapi pernahkah anda dengar tentang selca?

Selca ialah singkatan kepada self camera picture.
Contohnya gambar yang di tangkap oleh anda sendiri
.
Selfie ialah gambar yang diambil oleh anda sendiri dan merancang untuk dimuat naik ke Facebook, Myspace atau apa-apa sahaja jenis rangkaian web sosial. Anda boleh lihat lengan seseorang dengan mengemukakan diri mereka di hadapan kamera di mana anda boleh tahu bahawa orang ini tidak mempunyai rakan untuk mengambil gambar mereka maka mereka pergi ke Myspace untuk mencari rakan-rakan internet dan memuat naik gambar yang diambil oleh diri mereka sendiri. Selfie biasanya disertakan dengan muka ‘kissy’ atau individu itu mengambil gambar tidak memandang kamera.
-The meaning I translate from Eng to Malay .

Sebenarnya maksud kedua-duanya ialah sama sahaja. Cuma bezanya ialah selfie di gunakan dan di popularkan oleh artis barat. Manakala selca digunakan dan di popularkan oleh artis korea. Maksudnya sama dan ke arah satu makna iaitu menangkap gambar seorang diri tanpa bantuan daripada sesiapa. Ada seorang kawan Nad pernah cakap sebenarnya Selca lebih lama digunakan daripada selfie. Selca muncul dulu barulah selfie hehe

Salah satu contoh Selca dan Selfie



daripada account Instagram Lee Donghae

Nad lagi suka guna selca daripada selfie sebab Nad tahu selca dulu baru selfie ^^
Ramai orang suka guna selfie tapi Nad tak. Bila nak post dekat instagram mesty tulis selca atau selfie sebab kalau Nad tulis selca je orang mesty akan tanya selca tu apa? so Nad da jawab kat sini. Untuk pengetahuan umum juga :)

So boleh la guna dua-dua. Kalau korang nak guna selca dan ada yang tanya apa itu selca? Bagi link blog Nad biar dorang baca tambah pengetahuan hehe

okey sampai sini ja. see ya ^^

21 comments:

  1. selca ye...baru dengar! hehe ok pasni #selca pulak..;p

    ReplyDelete
    Replies
    1. okay :D guna istilah baru nnty semua heran keke

      Delete
  2. setuju!! hihi..
    selca mncul dulu sebab istilah tu dah lama org korea guna..
    hehehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup orang korea guna lama da :) selfie je baru ramai org guna skrg ^^

      Delete
  3. sejak dah kawen n beranak pinak ni mmg xde dah nak berselca2 berselfie2... tp mengingatkan zaman muda dlu (wahh dah tua ke skrg hihik) mmg ligat la buat mende ni. tp masa ru zaman friendster ngan myspace. mmg kenangan...kenangan...mengusik jiwaaaaaaaaa....

    ReplyDelete
  4. Baru tahu ada istilah ni. Sebelum ni tak tau pun. Hihi

    ReplyDelete
  5. akak memang gunakan istilah selca... tapi lepas semua orang dok sebut2 selfie...sibuk pulak nak sebut selfie...

    ReplyDelete
  6. dik an selalu guna selfie je sbb tahu yg tu dulu hehe...

    ReplyDelete
  7. Pernah dgr psl selca seblm ni ;D

    ReplyDelete
  8. selca? baru first time denga. hehe

    nice sharing :)

    ReplyDelete
  9. pes taim dengar selca ni.. haha.. akak kdg dua2..

    ReplyDelete
  10. pes taim dengar selca ni.. haha.. akak kdg dua2..

    ReplyDelete
  11. selfcam penah dgr.. pastu selfie.. haaa tula, benda same je kan, hehe

    ReplyDelete
  12. selca? 1st time dengar.. selalunya selfie jer..

    ReplyDelete
  13. akak ikut suka hati guna selca atau selfie

    ReplyDelete
  14. selca tu apa? hehe. baru tau. sedih kan. :)

    btw, nad kite tagged awak untuk segmen ni, harap tak kisah ye :)

    http://rainfallasleep.blogspot.com/2014/08/giveaway-saya-nak-poskad-dari-moscow.html

    ReplyDelete
  15. Assalammualaikum ..singgah dr segmen mia liana... owh..hehe..gud info ...:) .

    follow sini sekali :)

    ReplyDelete
  16. Owh begini ye :D Nice sharing ^^

    ReplyDelete

Salam, Kepada sesiapa yang ingin meletakkan link sila gunakan
<a href="URL BLOG">Nama< /a> [rapat kan < dengan / okey ;)] ini atau just letak URL blog korang tanpa blogspot.com
Sila ikut cara nie ye. hee

Salam sayang dari Naddy ♥
Komen anda amat la bermakna buat Nad.
Mind your words okey ^^

©Copyright Reserved to Story Nadya l Designed by DayangDeno