Thursday, February 6, 2014

Menegur biarlah kena pada tempatnya.

Salam, Nad tertarik untuk berkongsi dan menceritakan sesuatu yang terjadi di facebook baru-baru ini.
______________________________________________________
Situasinya:

Si A : *post gambar kereta baru*

Komen:

Si B: Sokong dan mengatakan cantik.
Si C: perlu ke post gambar nie? nanti riak. tak payah nak bangga sangat nanti hilang karang kereta tu.
Si D: berapa harga kereta nie? 
______________________________________________________

Nad bukannya nak memburukkan sesiapa tapi Nad amik pengajaran daripada apa yang dituliskan oleh si C.Iya dia boleh menegur tapi alangkah baiknya kalau dia tegur dengan cara yang lain.Contoh cara yang lain ialah private message. Jika di blog, kita ada Google+ yang sentiasa boleh private dan boleh berhubung antara dua orang insan sahaja.


*betulkan jika Nad salah*

Apabila kita letak nama , contohnya kak Anim, hanya kak Anim sahaja yang boleh baca conversation antara Nad dengan kak Anim sebab Nad tak public kan post nie.

Menegur ada macam -macam cara tapi jika menegur secara terbuka boleh mengguriskan hati Si A.Alangkah baiknya jika Si C hantar private message kepada Si A.Nad rasa itu lebih sopan dan tidak memalukan si A.Mungkin ada yang sependapat dengan si C tapi dia tidak menyuarakannya seperti yang dilakukan oleh si C.

Jadi kesimpulannya, Menegur biarlah kena pada tempatnya.

ini hanyalah di ceritakan kembali, tiada niat untuk memburukkan tetapi ingin berkongsi ..
Mana tahu suatu hari nanti anda menghadapi situasi yang sama seperti di atas?

Renungan.

See ya!^^

9 comments:

  1. Eaxactly Nad...nak tegur kena dengan cara yang betulkan..tak pasal-pasal nanti ada yang kecil hati..kan dosa tu..

    ReplyDelete
  2. hihi...cik akak tu memang cik akak buat tak tahu je...kalau nak tegur cik akak pun biarlah cara elok2 kan dik nad..hihi...betol tu cik akak sokong....kata orang...bila masuk rumah orang bagi salam....tertamu tu kan raja....hihi

    ReplyDelete
  3. manusia begitulah nad
    ada sahaja yang tak kena pada mata
    dia lupa bila satu jari dituding pada orang lain
    ada empat jari lagi menunding ke arah dia

    ayat yang dia gunakan tu boleh di twist sikit
    bagi sedap didengar
    bukan semua yang kita betul,
    betul juga pada mata orang lain
    nanti jangan terkejut kena "buang"

    ReplyDelete
  4. lumrah manusia zaman sekarang nad..lagi suka aibkan org dari sembunyikan aib org

    ReplyDelete
  5. bagusla nad ada bagi tips cara nak private mesej

    ReplyDelete
  6. setuju. tapo Google+ pun ada yg tak private kan. email je :D

    ReplyDelete
  7. mgkin bg yg kebal hatinya x trasa hati dgn komen gitu..klu ditegur cara lain mgkin plak x terkesan.. but for me, sy x brp suka tegur cara gitu sbb orang boleh agak diri kita melalui ayat2 kita..dari ayat si c, prsn jeles tu sgt jelas ada dlm dirinya..huhu

    ReplyDelete

Salam, Kepada sesiapa yang ingin meletakkan link sila gunakan
<a href="URL BLOG">Nama< /a> [rapat kan < dengan / okey ;)] ini atau just letak URL blog korang tanpa blogspot.com
Sila ikut cara nie ye. hee

Salam sayang dari Naddy ♥
Komen anda amat la bermakna buat Nad.
Mind your words okey ^^

©Copyright Reserved to Story Nadya l Designed by DayangDeno