Sunday, July 28, 2013

Pavlova kukus...

Assalamualaikum :)

Hari Jumaat lepas, Nad teman mama pergi beli biskut raya.
Lepas tu teringat, Nad nak buat sangat sangat Pavlova ! ^^
so dengan tak ready apa apa terus Nad on mobile internet kat handphone (RM2 sehari keke)
dan cari resepi dekat blog INI :)


so bila tengok balik bahan-bahan dia sangat simple.
Nad nie malas sikit nak bawa kereta pegi kedai -oke nie mama Nad yg cakap- >.<
tapi Nad tak ada ambil resepi bulat2 dekat dalam tu.
Kalau dia suruh tambah 1 sudu limau, Nad letak cuka.
Thanks to Farah Unnie. (pembakar semangat Nad n bagi resepi sikit nak buat Pavlova) ;)


Okey ini dia meringue + bahan-bahan yang Nad buat tanpa menggunakan mixture.
Ada mixture kat rumah tapi disebabkan jarang buat kek so tak tau dekat mana mixture tu.
Tapi kan keesokan harinya habes lenguh tangan Nad .
Nad kena letak ubat sebab lenguh sangat sobs
tu sebab tak sempat nak blog. huhu

Okey kembali kepada cerita Pavlova nie.
Da siap meringue. 
Tiba-tiba.............................................

OVEN ROSAK.
oh mai. mana nak cari oven malam-malam nie sobs
kan da cakap, da lama tak buat kek so oven pun da merajuk coz jarang guna dia.
Nad memang pasrah da masa nie. Mana la nak bakar kek nie.
Kat mana la nak cari oven.
Fikir punya fikir.

Tetiba mama nampak buku panduan microwave Penasonic.
Ada cara-cara nak buat kek /dapat free/
Nad pun belek. EH! ada stim untuk kek for microwave.
Dalam hati cakap, bole ke tak eh stim pavlova nie tak pernah orang buat.
Then papa Nad cakap, better do it ;)


So nak jadi cerita Nad pun buat Pavlova Kukus.
Kukus selama 15 minit dalam microwave dan jadi la macam di atas nie.
Masa kukus tu jenuh kena tekan stop and start sebab dia kembang.
Actually bukan la pavlova sangat tapi meringue yang di kukus.
Jangan di pandang pada rupanya.
sebab Pavlova nie rasa macam Karamel and Marshmallow.
Sangat SEDAP!
disebabkan dia manis, so Nad hidang dengan Kiwi and Strawberry.
YUMMY! and PERFECT ^^

p/s: bila tah nak baiki oven baru. nak buat yg real punya ;)

8 comments:

  1. alahai...kesiannya...sally pernah buat sekali je...sebab tak minat sgt :)

    ReplyDelete
  2. terus jadi resepi baru ye nad..hehe
    tak pernah makan pavlova lagi..teringin.. tp mlasssss nya nak buat..haha

    ReplyDelete
  3. @Sya Mimie pavlova plg senang nak buat hehe bahan dia pun xde la bnyk sgt hehe

    ReplyDelete
  4. agak2 jd kalau kukus kat atas dapur kukus

    ReplyDelete
  5. agak2 jd kalau kukus kat atas dapur kukus

    ReplyDelete

Salam, Kepada sesiapa yang ingin meletakkan link sila gunakan
<a href="URL BLOG">Nama< /a> [rapat kan < dengan / okey ;)] ini atau just letak URL blog korang tanpa blogspot.com
Sila ikut cara nie ye. hee

Salam sayang dari Naddy ♥
Komen anda amat la bermakna buat Nad.
Mind your words okey ^^

©Copyright Reserved to Story Nadya l Designed by DayangDeno